Wednesday, April 27, 2011

tetibe teringat pulak TIME INTERVIEW UITM tu :)) *so nak cerite jugak .

salam semua readers :)) TIBE-TIBE lak ai teringat time interview UITM tu :))
niat dihati malas nak update pasal ni :)) nanti kalau ta dapat frust pulak diriku :(
HEHE! "bak kate abah.. dapat tak dapat tu lain cerite, dah dapat interview kireyer dah patot bangge dah! ingat semua yang apply tu dapat ke interview ni!! " ye tak ye jugak. membe-membe aku ramai jugak tak dapat interview ni .. majoriti dah frust. so saye antare yang bertuah .. ALHAMDULILLAH :D


ini semua sebab syifa la STATUS FB die!! aku pon ape lagi .. terus im die tanye die mane die check la... mintak email upu la . serius aku cakap, mule-mule time nak check memang.memang.memang takut gile. takut frust menonggeng je!! 
then. dengan seram-seram sejuk aku check UPU tu :)) AWESOME..

SITI NOR SHAHIRAH BINTI ROSLI
WP K LUMPUR
930324-14-****


PANGGILAN TEMU DUGA SESI AKADEMIK SEMESTER 1 2011/2012
NAMA PROGRAM : DIPLOMA REKABENTUK DALAMAN - AP117
NAMA FAKULTI    : FAKULTI SENIBINA PERANCANGAN DAN UKUR
TARIKH/HARI        : 16 APRIL 2011 (SABTU)
TEMPAT                  : FAKULTI SENIBINA PERANCANGAN DAN UKUR UNIVERSITI                      TEKNOLOGI MARA 40450- SHAH ALAM , SELANGOR 

time bace ni : fuhh.fuhh . seriusly! seriusly!  memang terkejut gile dan terus puase nazar aku esok harinye. bile parents aku balik keje .. terus lari kat pc nak tengok bukti yang sahih la kononyer :)) hehe
ALHAMDULILLAH!
REKABENTUK DALAMAN? INTERIOR DESIGN . ini memang ambition aku sejak bayi lagi .. INTERIOR DESIGNER!! ni entri-entri excited tu INTERIOR DESIGN d'SAITO .
kate abah lagi " kalau ta ade rezeki uitm masuk SAITO COLLGE terus! *international art college !!
hari jumaat aku dan Arina Rosli terpakse pergi balik SMT DATO LELA MAHARAJA semate-mate nak amek balik design-design landskap aku .. adehh! memang penat time tu ..
btw : terima kasih banyak-banyak ank rosli berjase dekat ank rosli sorang lagi ni (aku la tu) . hahaha

ok.ok .. "3hari sebelum interview.. aku memang buzy gile time tu . buat research itu. buat research ini..
dah macam interior designer pulak . haha :D
habis semua email-email interior designer aku bukak :)) mngkaji profile-profile dorang!
dengan pertolongan BAKAL INTERIOR DESIGNER ini Mohd Razuwan dan Hafifi Saleh :))
serius mereka memang pemurah hati kasie tips bagai :)) mgakji same-same dengan dorang! 
abg fifi tu - students kat UITM sri iskandar. uitm yang aku bakal masuk kalau aku berjaye interview tu :)) AMIN YA ALLAH! * aku dah bernazar dah nak puase 2 hari kalau dapat uitm tu dan bernazar nak belanje beliau cadburry jugak :)) HAHAHA
cerite pasal research macam-macam aku buat: Ammar Yasser Zaid beliau ni dah sampai degree dah kat uitm shah alam tu! tu action semacam je dengan aku . haha... die suruh aku hafal NAIB CANSELOR UiTM bagai dengan CANSELOR fakulti aku..
aku pun berkumat-kumit la mengahafal .. *MEMANG SYOK! TIDAK D'TANYE LANGSUNG.. arghhhh! *dalam hati rase nak bako je abg mar ni!! sabo-sabo :))


bakal menjadi ayahanda aku : aminn

hampir senget aku bawak bord yang besar tu! design aku la konon tu :D
punyer tak sabar nak tunjuk kat lecture!! haha

HARI SABTU-16 APRIL (SITUASI D'UITM SHAH ALAM) :
malam sebelum interview ni aku tido agak lambat dalam pukol 1-2 pagi macam tu laa .. tibe-tibe abah masuk bilik aku marah-marah. die tanye asal ta tido la .ape laa.. membebel macam ibu :))
esok kau nak interview tahu tak . nanti tertido depan lecture tu pulak. mguap-nguap .
 hehe :D
(monolog dalaman- membebel tak logik pulak abah ni. kuikuikkui. ta kan la aku bole tertido dengan lecture pulak . hehe)
pagi sabtu : lepas subuh aku tak tido punyer la excited .. gosok-gosok tudung bagai ... abah pulak sibuk siapkan dokumen yang patot. semua excited..
otw hujan rahmat pulak :D membeku sekejap dengan icon kerete.. asal-asal aku nak tido je. abah marah . die kate nanti muke sembab la.ape la.. *macam-macam pulak ayahandaku ni!!
aku gagahkan mata dengan buat sedikit revison!! sibuk bace majalah impiana bagai .. semua abah belikan ;D
masuk je kerete dalam UITM fulamak ai!! sesak jem dalam uitm tu .. situasi time tu hanye ALLAH je tahu .. aku punyer la cuak .. takott seyhh...
keluar dari kerete MUKE CONFIDENT WAJIB ADE! AKU PON MEMANG CONFIDENT GILE (dalam hati .. nauzubillah mizallik!)

sampai-sampai kene daftar : senior-senior dok cakap ! FUHHH BUDAK ARCHITECTURE tu :)
aku senyum-senyum tande rase hormat! (padahal dalam hati ... hahaha)* president fakulti ni -pehh gua cakap ... *FABULOUS :))
masuk-masuk je.. tak nak ramai pulak. semua bawak beg-beg besar .. serius macam architecture laa..
'president tu cakap .. first kamu kene pergi ke dewan fakulti untuk ujian lukisan :))
*muke aku bajet macam terer la konon (dalam hati-ayooo.. redhaa shira)
aku sampai dalam pukol 8:45 macam tu laaa.. * aku kireyer second interview..

time tunggu tu ,sesi berkenalan tak rasmi aku: aku korang tahu jela ... agak peramah ;D
first kawan : AIMAN
second : ZIRA. AMIRA dan DAMIA kot .. tak ingat la pulak .. (serius lupe pulak nak tnye fb dorang ape... num lagi laa) dorang ni tak satu kos dengan aku - cume aiman dan amira tu je :))
ok.ok time budak-budak first interview tu keluar .. pehhh gua cakap .. semua muke memang berkelayakan laa! muke masing-masing happy! muke semua macam konfident 100% laaa..
aku bertambah cuak ... then aku ternampak membe aku sorang ni Apex Shafiq -muke die tak nak cuak pulak . then aku mcj jiha suruh kirim salam kat die. done.

"ok. sekarang turn kamu pulak masuk dewan fakulti tu! kitorang time tu tak nak cuak pulak .. aku tunggu  Syaz Bongek ni memang ta nampak batang hidung langsung . rase nak tikam-tikam je die . hahaha
sampai je dewan fakulti tu : mata aku main usha-usha objek yang bakal d'lukis aku ..
HAHHAHAHAHHA : GEOMETRI SET! SENANG :))
SYUKUR GILE :D
aku pon lukis la dengan penuh ketenangan-sambil lukis-lukis tu senior tengok-tengok dan time tu pulak nak temu ramah! jawab la dengan spontan :D
kamu memang minat ID ke - minat sangat . ambition dari kecik : senior tu sengeh je .. dan agguk lalu blaa mcm tu!! aku manfaatkan ape yang pernah aku belajar time jadi budak art dulu :D
lecture tu kate make sure kamu punyer drawing tu mesti nampak real dan seakan-akan wujud.life!


then habis exam drawing tu : semua dipecahkan ke fakulti masing-masing :D
time INTERIOR DESIGN : pehhh! ramaiyer budak lelaki bangun .. wahh! (dalam hati aku : JODOH NI! JODOH) masyaallah : ramaiyer guys kos aku ni!! *kitorang usha sesama usha :))
then keluar je dari dewan tu, senior bawak kitorang ke bagunan ID!! *SERIUS TERUJE yer aku tengok enviroment yang cantik :D
sepanjang jalan: senior semua senyum-senyum :)) semua tengok aku : yela dengan bord yang aku pegang tu!
then aku ternampak syaz : melambai tinggi aku  kat die tande wish gook luck aku dekat die :D

sampai je part nak kene interview tu : muke aku semestiyer confident ;D
semua  buat revision :D
aku pon same . belek-belek note yang aku sibuk buat semalam:))
tibe-tibe : SITI NOR SHAHIRAH ROSLI . 131(nombor bertuahla kireyer) masuk ..

dengan lafaz bismilallah dan zikir-zikir yang patot aku masuk dengan confidentyer :
kitorang sekali masuk 5orang dan setiap seorang lecture :))
saye dapat lecture miss : syukur alhamdulillah ;D
first die suruh keluarkan semua dokuman-dokumen.. time die bz uruskan dokumen aku tu . "aku tengok lecture sebelah .. memang cun .. lecture muda seyh .. SERIUS MACAM YUNA! dengan fesyen profesional die lagi!
nak jadi macam die. (berdoa dalam hati) "
then aku berbalik pade lecture depan aku yang selesai habis semak semuayer..


MATLAMAT DISINI UITM SRI ISKANDAR. PERAK

now : that's the time shahirah! SECARE JUJURYER SPEAKING aku memang rojak :))
first questoin : can u speak in english - sambil tersenyum "honestly im not f luent in english but i will try my best :)) lecture : GOOD :D
ok .. introduce yours self : aku jawab dengan penuh confident :)) cerite je la semuayer..
(lecture spoting habis : tergelak-gelak aku kat situ .gelak-gelak gadis melayu . haha *lakonan semate-mate)
then lecture tu tnye aku , ade bawak portfolio tak?

aku pon kasie la portfolio design hhl aku tu sambil die check balik test drawing aku tadi .. *CANTIK PELAN LANDSKAP kamu . kenape tak amek exterior design . most to architecture landscape !! aku jawab dengan pehun konfident dengan sedikit senyuman (bajet pulak)
MY AMBITION WANTS TO BE INTERIOR DESIGNER NO ARCHITECTURE LANDSCAPE :))
fuhh! lege aku : lecture senyum macam puas je dengar jawapan aku tu!
time die sibuk check dan belek-belek portfolio aku tu ..
aku terdengar orang sebelah aku ni introduce himself : aiman!
die anak DATO HARUN (dato mane aku tak pasti laa) monolog dalaman lagi-ya allah orang kaye ni!
then amira tu pon same !! anak dato jugak!
dan baru aku tahu golongan budak2 kos aku ni semua anak SOMEBODY! LANGIT DAN BUMI dari aku :)) btw: aku bersyukur sangat jadi anak ibuabah -walaupon abah bukan DATO ROSLI!:))
anak lecture. anak dokter . anak arkitek sendiri .. hmm :))
lecture  tu tanye : kamu sanggup tak tido malam ?
dari care kamu saye pasti kamu seorang yang kreatif. idea-idea kamu mesti moden dan moden :))
aku hanye insyaallah je :)
aku BANYAK MENTON NAME UNTIE NILA AKU : die INTERIOR DESIGNER jugak .. tapi more too architecture..
dari sini : lecture  makin bersemangat nak dengar cerite-cerite aku. hehe :))
pandai tak aku? hehe



SOALAN YANG PALING AKU EXCITED DENGAR : SIAPE ERIC LEONG SEBENARYER :))
-eric leong :)) sebut je ID semua orang mesti mentions name die tapi die sebenaryer bukan interior designer . die DECORATION DESIGNER :))
ape perbezaan INTERIOR DESIGN dan DECORATION DESIGN?
haha - soalan ni memang dah prepare!
then : siape DESIGNER yang kamu kenal  . haha-soalan ni pon memang dah prepare
then : ape sebenaryer interior design ni?  haha-soalan ni pon memang dah prepare
so .. kesimpulanyer : ALHAMDULLILAH- BERJALAN lancar interview ni (nak cerite pjg-pjg pon . macam malas.. biarlah rahsia .. antare aku dgn lecture je tahu ;D)
THANKS MISS :))
interview brjalan selame 1 jam kot :D

then mase nak balik tu : can i show u something miss.
lecture tu kate ohh ok .. pliss
then aku pon buat la presentation bord besar tu - penat aku buat tu :))
aku dengan confident yer berdiri :)) then lecture kiri kanan aku : senyum je :D *macam petanda baik je :))
last sekali : lecture tu cakap : kalau kamu dapat peluang ni jangan sesekali sia-siakan .. must study hard. buat assigmnt tu mesti the best k :))
kasie idea-idea yang brilliant dalam design-design kamu ok.. *macam petanda baik je shahirah :))
(tapi aku tak bole over konfident sangat! mane la tahu lecture tu cakap kat semua yang d;interview macam tu :))

aku dengan YAKIN : INSYAALLAH . I WILL . I WILL DO THE BEST AND I HOPE PROF CAN GIVE ME THIS OPPORTUNITY TO PROVE IT! * haha :))
main tibai je :))

lecture tersenyum puas :D
then aku salam - dan keluar dengan seribu keluhan/kepuasan/kelegaan dan macam-macam ke lagi. baru aku rase lapar yang amat sangat :))
tak lalu nak breakfast pagi tadi.. hehe :))

SERIUSLY IT WAS A GREAT EXPERIENCE :D

terima kasih jugak kepada beliau : senior UITM SHAH ALAM MENAKUT-TAKUTKAN AKU
HAHA :D

inilah kesah interview aku! korang ade same macam ni tak? HAHA *KELAM KABUTKAN story aku ni!!
k,ar chow cincau ;D
nak calling-calling dengan eric leong jap :))


MEH SINI TEKAN LIKE kalau suke :))

19 comments:

  1. wah congrates..melepasi interview dengan jayanya :)

    ReplyDelete
  2. munirah :
    haha :)) belum lepas lagi laaa.... kelayankan yer check second weeks of may :D

    HOPE ra dapat laa.. aminn :(
    takut frust je :((

    ReplyDelete
  3. lalalalalala~~~ hehe panjang benoooo ehhh semput nak baca tapi best hikhik :D

    sincerely - akak dayah gojes wahahahahaha XD

    ReplyDelete
  4. Boleh tahu apa jawapan bagi soalan yang ditanya sebab sabtu ni ada interview so nak cari maklumat sikit berkaitan dengan interior design.

    ReplyDelete
  5. tumpang tnya...kak shahirah ujian melukis lain2 ke setiap orang? risaula sebab saya amik subjek seni je waktu spm...anonymous,, sy pon ada interview jgak sbtu ni...awak interview dekat mana? sorila kalau tibe2 tanya walaupon x knal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh hai aisyah. Its okay kita berkenalan. Ada interview dekat uitm shah alam dalam diploma rekabentuk dalaman. Awak ada interview apa ?

      Delete
    2. nama awak siapa? owh...awak mesti duduk area sana kan? saya ada interview untuk dip rekabentuk dalaman jugak...tapi dekat uitm jengka di pahang...eeh takpe ke kalau kita berbual dekat blog orang lain...minta maaf kak shahirah ye...

      Delete
    3. Nama saya afifah. Saya duduk jauh dari shah alam, dekat rawang. Nanti mesti kena keluar awal takut jam. Haah eh maaf laa kak shahirah kitaorang berbual dekat sini. Hehe

      Delete
  6. hai kak shahirah , tumpang tanya .. interview nie macam mana ek ?? saya tak ambik seni saya dari jurusan akaun .. macam mana nie ?? bace akak punye rasa tak confident pulak .. humm

    ReplyDelete
  7. salam kak shahirah bleh bg tips nak temuduga interior designer? coz sy ponn ad interview sbtu nihh huhuhu .

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum akak shahira..saya inhin bertanya tentang soalan yang ditujukan di uitm tu?? Sbb saya juga terpilih untuk temuduga dalam bidang ini...harap sis bleh shara sedikit tentangnya....

    ReplyDelete
  9. Sorry tanya, mesti kena sediakan portfolio ke? Please share details sbb saya ada iv ID hari sabtu ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tak share.. Saya ada iv ID sabtu ni.. Takut.. Ya allah... Tolong sape2

      Delete
  10. kalau nk jadi interior designer kena amik subjct apa kene amik masa spm? lpas spm kene buat apa?..kalau dpat interview uitm lepas spm kne buat ke pelan2 smua tu ?? ke yg tu utk org yg ade kelulusan diploma ke apa ke? sbb sya tak tau nk buat pelan tu smua tak blaja lagi..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikun.. kak..sya juga ad interviem course ni... tp saya tak tahu apa yg patut saya sediakan ..apa yang saya perlu buat... apa yg perlu saya thu.. apa yg perlu saya ckap nanti.... arap akak boleh bantu saya

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikun.. kak..sya juga ad interviem course ni... tp saya tak tahu apa yg patut saya sediakan ..apa yang saya perlu buat... apa yg perlu saya thu.. apa yg perlu saya ckap nanti.... arap akak boleh bantu saya

    ReplyDelete
  13. Assalammualaikum kak.. Esok saya ada interview course interior design.. Nak tanya.. Memang kena bawak portfolio ke.. Kalau takde camne??

    ReplyDelete